Kovanda yağmayı nasıl önleriz
Yağma nın bir sebebi var.bir kovan yağmalandımı diyer kovanlarada siçrar.acilen yapılması gerekenler.bal veya şerbet veya ballı veya balsız mum veya diyer bir arılıkta zamansız kovan açma gibi faaliyetler.sirke kovanlarada kokuyu gecicide olsa önler.kovanların önüne yanına serpe bilirsin.en önemli olan yağmaya sebep olan şeyi ortadan kaldırmak.
Bir kovanın ortü bezinin acık kalması veya kapagın.kovan uçuş deliğini n büyük olması kovan uçuş delikleri daraltılacak gerekirse bir veya iki arı zor girecek içeriye güçlü kovanlar daha biraz büyük olabilir uçus deliği.kovanın arının çok olduğu yani arının sağa yanaştırılmıssa sağdan uçuş deliği ortada ise ortada solda ise solda olacak acemi arıcılar bazen arının olmadığı taraftan birakıyor ucuş deliğini.en önemlisi ucuş tahtası kovanın dip tahtasından havalandırma deliği olacak veya plastik tabanlık kulanılacak o zaman yagmacılığı önlemek daha kolay.kovan
Altan havalandırma oldumu sen gerekirse bir arı girecek kadar boşluk birakırsın.beklesin dişarda sonra girsin ne kadar kücük arı uçuş deliği savunma daha kolay oluyor dişardan gelen yabancı arı giremiyor .yağmacılığı biz baslatıyoruz .anasız yalalancı analı kovanlar zayıf kovanlar zayıfsa sıkıştıracaksın arıyı boş olan bölgeyi kuru samanla kuru otla veya pamukla bezle birşeyle dolduracaksın.önce boş olan tarafa yabancı arı giriyor.başlıyor balı yemeye ondan sonra bütün arılar orada .bakacaksın kovanlara hangi arılar carbısıyor.okavanın yanında arılar çokca dolaşıyor içeri girmek istiyor.yağma yapmak istiyor .önce oradan baslayacaksın.mucadeleye.verirsen şerbeti gündüz sabahleyin veya dökersin şerbeti birtaraflara.damlatırsın
Gündüz öğle saatlerinde açarsın kovanı bal kokusu yayılır.sen duymassın kokuyu arı duyar hemen fırlar.eger illaki kontrol etmen gerekiyorsa sabahleyin çok erken deyil çok da geç deyil kontrol edeceksin kovanı kısa zamanda az arısı varsa gerekirse kovanın üçuş deliğini kapatacaksın akşam acıp sıkıştıracaksın.ucuşdeligini kücült.serbet vermeyi kes illaki vermen gerekiyorsa fondan ver.kek ver şerbetin içine koku veren bal kekik gibi malzeme katma gerekirse sirke kat kokan kokuyu önle bal vs.
Geçmiş olsun.