Püren Balı ve Faydaları

Ege yöresi yüksek rakım orman berrak ılıman iklimi sayesinde bölgemizde bulunan bir çok farklı bitki türünün içinde püren çiçeği bulunur. Püren çiçeği kışları yapraklarını dökmeden mevsim sonuna kadar bronz olarak durur ve bronzlaşma halini tekrar çiçekleninceye kadar korumaktadır. Eylül ayının ilk yağmurları ile birlikte püren çiçekleri açmaya başlar. Makilik bitki örtüsünün içeriğine dahil olan püren bitkileri en fazla 90 cm boyuna kadar ulaşabilmektedir. Püren çiçeği pembemsi ve mor renklerdedir. Küçük çanlara benzeyen görünümü ile özünü bir çok böceğin beğenise sunar. Yavaş yavaş çam ormanlarını sarmaya başlayan püren kokusu bir çok böceğin dikkatini çekiyor olsa da arıların bu dönemde en beğendiği özü oluşturur. Arıların püren çiçeklerinden topladığı özlerden elde edilen balın kendine özgü aroması bulunmaktadır. Çam balına gore daha az elde edilen ve anzer balından sonra en değerli bal olarak görülen püren balı fazla değerlidir.

Püren Balı Ülkemizde Akdeniz, Ege, Trakya ve Karadeniz bölgelerinde doğal yayılış gösteren pürenin ilkbahar ve sonbaharda çiçeklenen türleri vardır. Çiçekleri pembe ve mor renkli olup arılar için zengin nektar ve polen kaynağıdır. Püren balı kendine has aromalı, hafif acımtırak, oldukça kıvamlı ve kıymetlidir. Arıların bir maki türü olan Püren bitkisinin çiçeklerinden topladığı öz, bala vişne suyu tadı verir. Değişik ve hoş acımsı bir tat ihtiva eder. Meşhur Anzer balından sonra, en değerli ve üretimi az olan bir baldır. 
Avrupa besin sektöründe önemli bir yer tutar. 
PÜREN BALININ FAYDALARI: Özellikle karaciğer yağlanması ve idrar yolları rahatsızlıklarında çok yararlı olduğu bilinmekte ve tavsiye edilmektedir. Yüksek enerji de veren bir baldır.
PÜREN BALI'nın faydaları arasında özellikle karaciğer yağlanması ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı oldukça etkisi olduğu bilinmektedir. Enerji miktarı oldukça yüksek bir üründür. Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar neticesinde Ege bölgesine özgü olan püren balı cerrahi yaraların, yanıkların tedavisi ile birlikte özellikle ülser hastalığının tedavisinde büyük katkı sağladığı öne sürülmektedir. 
Püren balında yapılan bilimsel çalışmalarda tıbbı-biyolojik aktif potansiyelinin son derece yüksek olduğu ortaya koyulmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde püren balının anzer balından sonra en kıymetli bal türlerinden biri olduğu ispatlanmıştır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oksalit asit nasıl hazırlanır ve kullanılır.

İnvert Şurup Yapımı

Kovana Kat Atma