Arıcının Bilmesi Gerekenler _1_
Eşek ve sarıca arıdan kurtulmak
Yıllardır kullanılan bir yöntem,fare yapışkanı sürüp ortasına et türevi koyarsanız bal arısı gelmez sarıca arılar kısmen yapışır, etkisi vardır bende kullanıyorum
5 litrelik su kabini al üstten aşağıya doğru düzeltigi yerden kes içine aynen et tavuk ne olursa koy kestiğin pet kapaklı yeri ters çevirip iki telle ucunda tuttur içine giren hem çıkamaz onu gören öbürleride girmiş olur .
Varroa neden olur?
Eğer kovanda arılara yetecek kadar yiyecek varsa, buna rağmen kovanın önünde çok sayıda ölü arı mevcutsa, arılar büyük bir ihtimalle bir hastalığa yakalanmışlardır. Kovanın çevresinde küçük ve kanatsız arılar geziniyorsa “varroa hastalığı” var demektir
En iyi Varroa ilacı hangisi?
Kekik yağında da bulunan thymol (timol) gıda ürünlerinde kullanımına izin verilen doğal bir maddedir ve tamamen güvenlidir. Tabletlerden yayılan timol buharı kovanın içini doldurur. Bu buhar varroa (Varroa destructor) üzerinde öldürücü etki gösterir. Thymovar®, bal döneminde kullanılsa dahi, arılara zarar vermez.
Arılarda yavru ölümü neden olur?
Basiller prepupa ve pupa dönemine girmiş larvanın bağırsak çeperini tamamen eriterek vücut boşluğuna yayılır. Yavrular 9-11 gün sonra ölürler. Ölen yavrular koyu kahverengi bir pelte halini alırlar. Temizlenemeyen petek gözleri tehlikeli bir enfeksiyon kaynağıdır.
Arı en çok neyi sever?
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, adaçayı, biberiye, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya… Arıların dikkatini en çok mavi, mor, eflatun, beyaz ve sarı cezbediyor
Arıya kat ne zaman verilir?
Koloniye kat atma genelde dış çevre şartlarının gayet iyi olduğu, dış ortam sıcaklıkların 20 derece ve üstünde seyrettiği Nisan, Mayıs ve Haziran ayı içerisinde atılır. Ancak, bazı bölgelerimizde mevsim erken geldiği için Nisan ayında da kat atılabilir.
Boş kovana arı gelir mi?
Bu kabarmış olan peteklere bal ya da şeker şerbeti sürüldüğü zaman, arının boş olan kovana girmesi ve burayı yuvası olarak kabul etmesi çok daha kolay olur. Ama bu mümkün değilse oğul kokusu sürülmüş bir parça pamuk kovan içine bırakılarak arıların kovana gelmesi sağlanır.
Arı bakımı hangi saatlerde yapılır?
Arılarimizi rahatlıkla kontrol edebilmemiz için en uygun zaman, hava sıcaklığının 15 derecenin altında olmaması gerekiyor. Ortalama gündüz 09:00 ile 15:00 saatleri arı bakımları için uygundur.
Kovanda ana arı olduğunu nasıl anlarız?
Kovanın kapağını açtığınızda arılar telaşlı bir şekilde sağa sola kaçarlar ve çok fazla ses çıkarırlar. Çünkü arılar kanatlarını sürekli olarak çırpmaktadırlar. Arı kovanını açtığınızda arılar çok fazla bağırıp ve saldırı yapmıyorlar genel olarak ana arısı yoktur.
Arılar günün hangi saatinde oğul verir?
Oğul genellikle saat 9-12 arasında çıkar. Yazın sıcak günlerinde daha geç saatlerde çıktığı da görülür. Kovandan çıkan ilk oğullar anaları yaşlı olduğu için uzağa uçamaz, bu yüzden nispeten arılığın yakınına ve alçak yerlere konarlar.
ARIN NEDEN SERT OLUR
1 cinsinden
2 kovanda sitok yoktur
3 doğadaki sert nektarlı çiçeklerden 4 kovanda aşırı vorava olması
5 kovanda hastalık olması
6 balının kompile alınması
7 bal akımının birden bire kesilmesi
8 soğukta bakım yapılması
9 kovanda ana olmaması
10 kuluçka düzeninin bozulması
11 havaların üç beş gün yağması arının kovandan çıkış yapamaması sitrese girmesi
BUNLAR ARININ KIZGIN OLMASINDAKİ ÖRNEKLERDİR